Започни да пишеш и натисни върху лупичката

мъжка и дамска родопска народна носия
Админ 11 януари 2022

В нашия блог многократно сме ви разказвали произхода на българските народни носии и за голямото богатство от разновидности, с които могат да се похвалят различните етнографски области в страната. Както навярно вече сте запознати, че малката територия на страната ни е побрала в себе си цели 6 фолклорни региона. Това са Тракийска, Пиринска, Родопска, Северняшка, Добруджанска и Шопската области - всяка една от които се отличава от останалите, а заедно формират богатството и красотата на българското народно творчество.

Традиционното народно облекло и до днес е запазило ценна информация на бита, традициите и живота на нашите предци и е помогнало на етнографите да ги изучат по-обстойно, а на нас да ги опознаем по-добре. 

В тази статия ще обърнем внимание на една от тези области, а именно Родопската фолклорна област и ще ви разкажем интересни подробности на родопската народна носия. Ако ви е любопитно да научите повече, продължавайте да четете:

Интересни факти за Родопската етнографска област  

 Родопската етнографска област е събрала в себе си мощта, мистиката и красотата на планината, чието име носи. Границите на тази фолклорна област напълно съвпадат с географската територия на планината Родопи. На запад Родопската фолклорна област граничи с Пиринската област, а на изток граничи с Тракийската фолклорна област.

Интересен факт е, че в миналото етнографите са причислявали Родопската област като част от Тракийската заради близкото им съседство. Проучванията на бита, културата, песните, танците и народното облекло обаче показват значителни разлики и в крайна сметка етнографската наука решава да отдели Родопите като самостоятелна фолклорна област. 

женска родопска носия

Саяната носия - традиционното облекло на родопчанката  

Що се отнася до традиционното народно облекло, тук също има множество интересни факти. Важно е да отбележим, че за нашите предци изработването на облеклото е приемано като ритуал и се е правело само в строго определени дни. Вярвало се е, че то има сила да предпазва човека от зли сили и урочасване, затова и в него са били преплетени специални символи за защита. 

Типичната женска народна носия, която родопските жени са носили, е т.нар. саяна носия. Този вид е широко разпространен и южните и югозападните краища на българските земи. Името на носията произлиза от името на основната част в нея, а именно “саята”, която е постоянна връхна дреха. Обикновено саята е едноцветна, като може да бъде черна, червена, а в някои краища тъмнозелена или синя. Дължината на сая, както и на ръкавите варират в зависимост от сезона, за който е предназначена женската носия. Саята е съчетана с дълга туникообразна риза, направена от памук. 

мъжка родопска носия

Мъжките родопски носии

Както вероятно знаете, българските мъжки носии традиционно се делят на два големи вида - чернодрешни и белодрешни. В Родопската етнографска област, мъжете носят чернодрешна носия, която основно се състои от елек и потури в тъмен цвят, както подсказва и нейното  име. Върху елека обикновено има богата украса, а отдолу се носи бяла туникообразна риза, изработена от памук и също украсена с шевици. Носията е допълнена от калпак, който се нарича “гугла” и е направен от овча кожа. 

Така в общи линии е изглеждала народното облекло, което са носели нашите предци от родопския край. Днес все още имаме възможността да се докоснете до магията на родопската носия, като изберете изработка на родопски народни носии от Пен Силует!