Започни да пишеш и натисни върху лупичката

Фестивал в Жеравна
Админ 30 август 2022

Ценители на българското от страната и чужбина се сбраха на едно място за пореден път през Август 2022 година. Тогава се проведе Международният фестивал на фолклорната носия – Жеравна.

Датите на Фестивала тази година бяха 19, 20, 21 август.

През тези три дни гости от цялата страна се събраха на поляните край Жеравна, облечени в традиционни български носии.

Тази година за 14-ти път красивата Жеравна се превърна в епицентър на българския фолклор и традиции. 

Изискването за участие във фестивала беше всички да са в носии и да не носят нищо от съвременния свят. 

Интересното е, че по време на фестивала се забранява цивилизацията във всичките й форми - телефони, слънчеви очила, дамски чанти, детски колички. Всичко да е така както е било преди 150 години.

Освен възможността да се пренесат във времето, участниците се насладиха и на богата фолклорна програма. Като всяка година програмата е различна. Участие вземаха много оркестри, народни изпълнители, известни ансамбли, групи за фолклор, нестинари и други.

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. 

Както всяка година в събитието взехме участие и ние като производители на български народни носии от град Пловдив.

Фирмата е създадена през април 1990 г. в град Пловдив и дълги години е водеща в производството на детски официални и ежедневни облекла за деца от 0 до 12 годишна възраст. 

След няколко години, в течение на своята работа, фирмата разширява и допълва производството си с допълнителни артикули и аксесоари. Придобиването на собствени производствени бази за шев, ситопечат, бродерия и др., прави  „Пен Силует” още по-конкурентно способна във всички сфери от своето производство.

В момента екипът на „Пен Силует” изработва традиционни български носии от всички етнографски региони на България: Тракийски, Шопски, Добруджански, Северняшки, Родопски и други.