Започни да пишеш и натисни върху лупичката

мъжки народни носии
Админ 18 септември 2022

История на мъжките народни носии

Българските народни носии са скъпо наследство, което се предава от поколения на поколения. Облеклото, което са носели хората преди години, е пъстро и цветно, много красиво. 

Народните празници и веселби и днес задължително включват народни танци в национални носии. Носиите са различни в различните региони на страната. Всеки район има свои собствени характеристики и елементи на облекло и бижута, но разнообразието и ярките цветове, правят впечатление навсякъде.

В тази статия ще обърнем внимание на мъжката народна носия.

Основно тя се състои от риза, елек, панталон и бродиран пояс. Маншетите и яката на ризата винаги са красиво украсени.

Има два вида мъжко облекло: 

  • Първият - с преобладаващ бял цвят - "белодрешна". Гащите са с две разновидности: беневреци (с тесни и дълги, пристегнати към тялото ногàвици в долната си част) и димии (с широки и къси крачоли).

Поясът, богато украсен и доминиран от червено, е стегнат, за да подчертае талията.

Има сериозни доказателства, че тази носия е от славянски произход. Среща се в цяла България.

  • Вторият вид мъжка носия е "чернодрешна", с преобладаващи тъмни цветове. Това облекло определено може да се нарече национална тенденция, добила своята популярност през периода на българското Възраждане. Панталоните, наречени потури, са широки, с черни кантове. Интересен момент е разпространеното схващане, че колкото по-сложни и плисирани са потурите, толкова по-заможен е притежателят им. Връхната дреха е с права кройка и дълъг колан.

Върху ризата обикновено се носели къси дрехи от груб домашно изпреден вълнен плат (жилетка) с или без ръкави. Украшението било шапка.

Обувките и за мъже, и за жени са цървули. Обикновено се правели от говежда или свинска кожа. Цървулите се носели върху дебели вълнени чорапи в хладно време, закопчавани с дълги презрамки.