Започни да пишеш и натисни върху лупичката

тракийски народни носии
Админ 8 октомври 2022

Богатство са българските народни носии. Толкова красиви, толкова величествени, пазещи в себе си традиции и дух на един славен народ.

Всяка от 7-те ни области се отличава със своите костюми, изработени с много внимание към всеки малък детайл. 

Днес ще поговорим за тракийските народни носии.

Тракийската фолклорна област обхваща административните области Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Сливен, като се включва и община Копривщица. 

Областта се простира до Средна и Източна Стара планина на север, на запад – до Рила и Ихтиманска Средна гора, на юг – до Пирин, Родопите, границите с Гърция и Турция, на изток – до Странджанската област. 

Народните носии от тази област се отличават с голямо разнообразие, цветова гама, изпипани елементи и много детайлност.

Нека разгледаме първо женската тракийска носия: 

Тя се състои от червен сукман, който по краищата на полата е красиво бродиран; нежна бяла памучна риза и бродирана черна вълнена престилка с бяла дантела. Някои модели имат традиционни фолклорни шевици и гайтани на сукмана и ризата.

Най-често на носията се бродират растителни орнаменти, а най-използваните цветове са: червен, бял, син, зелен и оранжев.

Тракийската мъжката носия:

Тя спада към т.нар. чернодрешна. Тя се състои от черни потури с гайтани. Задължителен е вълненият елек, който е червен или зелен, с черни орнаменти. Другите елементи са: бяла памучна риза с червени растителни орнаменти, червен пояс и черен калпак, който е декориран с цветя.